Miskraam

Wanneer sprake is van een miskraam is de ontwikkeling van de zwangerschap gestopt, vaak al enkele dagen tot soms weken voordat dit bij echoscopisch onderzoek wordt vastgesteld. Een miskraam komt vaak voor. Bij vrouwen jonger dan 35 jaar bij minstens 10% van alle zwangerschappen. Na de leeftijd van 35 jaar neemt de kans op een miskraam nog aanzienlijk toe. 

Een miskraam kan niet voorkomen worden. In feite is het een natuurlijk verschijnsel wanneer er in de aanleg van de zwangerschap iets “niet in orde” is. Wanneer bij een miskraam het zwangerschapsweefsel afgestoten wordt, gaat dit gepaard met bloedverlies en menstruatie-achtige pijn. Het bloedverlies kan soms vrij veel zijn en de pijn meestal meer dan je van een menstruatie gewend bent. 

Echoscopisch onderzoek 

Door middel van echoscopisch onderzoek wordt beoordeeld of de zwangerschap (nog) intact is. Dit onderzoek wordt inwendig of uitwendig gedaan. 

Wat als een miskraam is vastgesteld? 

Uiteindelijk zal bij een miskraam de zwangerschap afgestoten worden. Het moment waarop dit gaat gebeuren valt echter niet te voorspellen. Er zijn methoden om de afstoting te bespoedigen of zelfs, door het schoonmaken van de baarmoeder (curettage) het moment te bepalen. Het is mogelijk om je voorkeur voor een behandeling aan te geven. 

De verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen van deze verschillende mogelijkheden.

Het is verstandig om in de volgende situaties ons te waarschuwen: 

–  Bij hevig bloedverlies (langdurig en meer dan een gewone menstruatie). Zeker bij klachten van sterretjes zien of flauwvallen moet je medische hulp inroepen. 

–  Bij aanhoudende klachten. Als u krampende pijn en/of hevig bloedverlies blijft houden kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Er is dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder aanwezig. Een (nieuwe) curettage kan dan nodig zijn. 

–  Bij koorts. Een temperatuur van 38 C of hoger kan wijzen op een ontsteking in de baarmoeder, die eventueel behandeld moet worden met antibiotica. 

–  Bij ongerustheid. 

Een volgende zwangerschap 

Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt. Als je zwanger wilt worden is het sowieso verstandig gezond te leven. Je kunt na de miskraam door blijven gaan met het slikken van foliumzuur. Een miskraam is niet te voorkomen, wel kan het mogelijk geruststelling geven om bij een volgende zwangerschap af te spreken dat de arts of echoscopiste een (inwendige) echo maakt vanaf een zwangerschapsduur van circa 7 weken. 

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Niks is gek.
  • Praat erover. 
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Doe niets. 
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
  • Vertel je levende kind(eren) erover als je die behoefte hebt. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. 

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.

Neem contact op met ons indien je bang bent dat je een miskraam krijgt, je een miskraam door maakt en ons nodig hebt of indien je begeleiding nodig hebt bij de verwerking van je miskraam.