home
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum
 • Verloskundige Praktijk Castricum

Zwangerschapsdiabetes

VOEDINGSRICHTLIJNEN BIJ EEN VERHOOGD RISICO OP ZWANGERSCHAPSDIABETES

Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes, ook wel Diabetes Gravidarum genoemd, is een verhoogde bloedsuiker tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan het hormoon insuline. Insuline wordt uitgescheiden door de alvleesklier en zorgt voor suikeropname in de lichaamscellen. Bij zwangerschapsdiabetes maakt het lichaam echter geen of minder extra insuline aan waardoor er relatief te weinig insuline is. Hierdoor wordt er minder suiker in de cellen opgenomen en is er dus sprake van een verhoogd bloedsuiker gehalte.

Wat zijn de gevolgen van een verhoogde bloedsuikerwaarde?
Een te hoog bloedsuikergehalte kan nadelige gevolgen hebben voor moeder en kind. Wanneer u als moeder een hoge bloedsuikerspiegel heeft, krijgt uw kind dit ook. Dit kan leiden tot veel vruchtwater en een flinke baby. Na de geboorte is er een verhoogde kans dat de baby een te lage bloedsuikerspiegels krijgt als reactie op het hoge bloedsuikergehalte tijdens de zwangerschap. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes binnen een dag. Wel hebben vrouwen die tijdens de zwangerschap diabetes ontwikkelen kans om binnen vijf tot tien jaar na de zwangerschap diabetes type II te ontwikkelen. Ook uw kind heeft extra risico op de ontwikkeling van diabetes type II op latere leeftijd en de kans op zwangerschapsdiabetes tijdens een volgende zwangerschap is vergroot.

Wat is de relatie tussen voeding en zwangerschapsdiabetes?
Bij zwangerschapsdiabetes en om dit eventueel te voorkomen is een aangepaste voeding noodzakelijk. In de voeding zitten koolhydraten. In het spijsverteringskanaal worden de koolhydraten afgebroken tot glucose (suiker). De glucose wordt opgenomen in het bloed en vormt de brandstof voor het lichaam. Na het eten zal de bloedsuiker dan ook stijgen. Normaal gesproken daalt de bloedsuiker daarna weer met behulp van insuline. Bij zwangerschapsdiabetes werkt deze insuline helaas minder goed en blijft de bloedsuiker langer hoog. Om een hoge bloedsuiker te voorkomen is het belangrijk om op de voeding te letten. Grote hoeveelheden koolhydraten tegelijk laten de bloedsuiker te veel stijgen. Koolhydraten moeten daarom in kleine porties over de dag verdeeld worden.

Verschillende soorten koolhydraten
Koolhydraten zijn niet alleen suikers, maar zitten in nog veel meer producten. Ook gezonde producten als fruit en aardappelen bevatten koolhydraten. Hieronder ziet u een overzicht in welke producten welke soorten koolhydraten zitten:
 • Zetmeel: zit in aardappelen, brood, meel, deegwaren, rijst en peulvruchten;
 • Vruchtensuiker: zit in fruit en vruchtensappen (ook in ongezoete varianeten);
 • Melksuiker: zit in melk, yoghurt, vla, kwark, karnemelk, pudding, etc.;
 • Suiker: snoep, alle suiker soorten , koek, gebak, zoet broodbeleg, frisdrank, ijs, etc.
Een goede verdeling van koolhydraten over de dag kan verkregen worden door:
 • 6 ongeveer even grote maaltijden per dag te gebruiken. (De hoofdmaaltijden worden dan iets kleiner en bij de tussendoortjes zal iets meer gegeten worden).
 • producten met ‘gewone’ suiker zoveel mogelijk vermijden.


Wat is het doel van het dieet?
Het doel van het dieet is het stabiel houden van de bloedsuikers. Het wil niet zeggen dat er helemaal geen suiker meer gegeten mag worden, maar wel is het van belang om te letten op een gelijkmatige verdeling van koolhydraten over de dag. Koop bijvoorbeeld De Eettabel om inzicht te krijgen in de hoeveelheid koolhydraten in producten. De Eettabel is te bestellen via Het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl)

WAT NA DE ZWANGERSCHAP?
Door na de zwangerschap een gezonde voedingswijze te behouden, te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht, wordt de kans kleiner om op oudere leeftijd diabetes te ontwikkelen.

Tips en weetjes over koolhydraten in de voeding
 • Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten. Hierin zitten alle oorspronkelijke vitamines en mineralen die goed zijn voor u en uw baby. Daarnaast zijn er geen suikers aan toegevoegd.
 • Eet voldoende vezelrijke producten. Vezels bevatten vitamines en mineralen, maar laten ook uw bloedsuikers minder snel stijgen na de maaltijden. Vezels zitten voornamelijk in groente en fruit, volkoren producten, aardappelen, peulvruchten en noten.
 • Eet zo weinig mogelijk verzadigd vet. Verzadigde vetten zijn slechte vetten en een te hoge inname resulteert in overgewicht. Overgewicht verhoogt weer het risico op (zwangerschaps)diabetes. De gezonde vetten uit vis, noten en plantaardige producten als avocado en olijfolie mogen uiteraard gewoon genuttigd worden, maar let op: wel met mate.
 • Fruit is super gezond, maar bevat wel koolhydraten. Let daarom op met de hoeveelheid fruit die u eet. Eet maximaal 2 stuks fruit per dag. Let ook op met vruchtensappen en smoothies, hier zitten vaak al 4 – 6 stuks fruit in per glas (ook de vers geperste). Kies sowieso er liever voor om fruit te eten i.p.v. te drinken. Het eten van fruit verzadigd eerder dan dezelfde hoeveelheid fruit geperst. Drink koffie, thee of water, eventueel met wat citroensap om het wat smaak te geven.
Ook sport heeft een positief effect op de bloedsuikers. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten en doe zo vaak mogelijk iets extra’s.

Contact
Indien u zwangerschapsdiabetes heeft, een risico hierop heeft of gewoon voedingsadvies wil (rondom de zwangerschap) bent u van harte welkom een afspraak te maken bij diëtistenpraktijk De Voedingstuin. Samen met u gaat de diëtist op zoek naar een volwaardig eetpatroon dat bij u past en voldoende voedingsstoffen levert voor u en uw kind.
Spoedgevallen: 06-13 10 28 70

Adresgegevens

Verloskundige Praktijk
Geesterduinweg 5
1902CB Castricum

Telefoonnummers

Algemeen: 0251 - 670333
bij spoedgevallen: 06-13 10 28 70
Verloskundige Praktijk
Geesterduinweg 5
1902CB Castricum
logo

Algemeen: 0251 - 670333
bij spoedgevallen: 06-13 10 28 70

info@vpcastricum.nl